10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (10. deo)

Došli smo i do poslednjeg (desetog) dela serijala 10 problema sa polimernom glinom i kako ih rešiti. Nadam se da ste zahvaljujući ovim tekstovima saznali i naučili nešto novo, ili bar obnovili gradivo. Kako god bilo, nadam se da će vam ovi saveti pomoći da vaš rad sa polimernom glinom bude kvalitetniji, bezbrižniji i zabavniji. Ukoliko imate neku nedoumicu ili pitanje u vezi ovih saveta slobodno mi pišite na: artesania.studio@gmail.com
PROBLEM 10.
Odlučili ste da za ručak pripremite krompiriće ispečene u rerni. Uključili ste rernu da se zagreje, ali vam se iz nje po celoj kuhinji ubrzo raširio oštar i vrlo neprijatan miris. Šta se sad dogodilo?
REŠENJE - SIRĆE I VODA
Verovatno se pitate čemu sada ova priča i u kakvoj su uopšte vezi krompirići i glina. U prilično velikoj, samo da znate. Jer, miris koji je počeo da se širi iz rerne upravo je posledica toga što ste u njoj pekli nove perlice.
Živimo u zemlji gde većina nas nije u mogućnosti (bilo finansijskoj – rerne, ipak, koštaju prilično novca, bilo prostornoj – većina nas živi u malim stanovima u kojima su kuhinje minijaturne) da poseduje dve rerne – jednu za pripremu jela i drugu namenjenu isključivo za pečenje gline. Zato jednu rernu koristimo i za pripremu jela (u ovom slučaju krompirića) i za pečenje gline. Ali, često smetnemo s uma da je rerna, s kreativne tačke gledišta, jedan od ključnih alata za rad sa glinom i da ju je kao i sav ostali alat potrebno redovno održavati i čistiti.
Osim onog klasičnog čišćenja rerne koje primenjuju domaćice nakon pripreme jela, mi koji je koristimo i za pečenje polimerne gline moramo dodatno da joj posvetimo pažnju. Znamo da polimerna glina nije toksična, ali u ovom slučaju nije zgoreg preduzeti neke mere opreza.
Zato bar jednom sedmično (naročito ukoliko učestalo u njoj pečete glinu, na primer svakog dana), u toplu rernu (iz koje ste izvadili perlice i isključili je) stavite metalnu ili vatrostalnu činiju u koju ste sipali vodu i sirće. Najbolje rezultate ćete postići ako mešavinu vode i sirćeta razmutite u omeru 2:1 (primerice, dve šoljice vode - jedna šoljica sirćeta). Zatvorite vrata od rerne i pustite da se dobro ohladi.
S obzirom da je rerna bila prethodno dobro zagrejana, mešavina vode i sirćeta u metalnoj ili vatrostalnoj posudi će, takođe, da se zagreje, početi da isparava i zahvaljujući specifičnom mirisu sirćeta ukloniti neželjeni miris pečene gline. Nakon što se rerna ohladila, izvadite činiju sa vodom i sirćetom i neko vreme ostavite vrata odškrinuta da miris sirćeta ispari iz nje. Mešavinu vode i sirćeta prospite, a činiju operite na klasičan način i slobodno upotrebljavajte u domaćinstvu. Možda će miris sirćeta koji dopire iz rerne, dok ne ispari, malo da vas štipka za nos, ali osim što će ukloniti sve mirise, sirće će ujedno pomoći i da lakše uklonite masnoću sa zidova rerne eventualno zaostalu od pripreme jela. U tom slučaju, treba samo da zidove rerne prebrišete vlažnom krpom i spremni ste za nove kulinarske i kreativne poduhvate.
SAVET
Sirće, koje je neizbežni sastojak salata, verovatno već imate u kući. Ali, ako ga slučajno nemate, znajte da litarsko pakovanje možete kupiti u svakoj prodavnici za oko 70 dinara. Inače, naše bake su sirće upotrebljavale za čišćenje skoro cele kuće (prozora, kristala i ostale staklarije, nameštaja, tepiha, mebla, odstranjivanje kamenca...). Za to su obično koristile neko najjeftinije sirće, tako da ni vi ne morate da izdvajate mnogo novca za njega.
Za čišćenje rerne možete upotrebljavati alkoholno, vinsko ili jabukovo sirće, ali nikako ne koristite balzamiko jer ono zbog načina izrade neće dati željene rezultate (a i prilično je skupo da bi se trošilo za bilo šta drugo osim za jelo). Bitno je samo da sirće rastvorite u vodi u omeru 2:1 (primerice, dve šoljice vode - jedna šoljica sirćeta).
S obzirom da često pečem glinu u rerni, čistim je na ovaj način minimum dva puta sedmično. Ostalim danima ostavim vrata rerne na pola otvorena i otvorim prozor u kuhinji i tako prozračim i rernu i prostoriju. Takođe, povremeno umesto sirćeta u vodu dodam isceđeni sok od pola limuna ili nekoliko kapi eteričnog ulja mente, eukaliptusa, narandže, anisa ili bergamota. Koristim jedno od ovih eteričnih ulja, jer volim njihov miris, ali vi odaberite ono koje vama najviše odgovara. Na ovaj način, ne samo što ćete odstraniti neprijatne mirise iz rerne, već ćete ujedno dobiti i prirodni osveživač prostorija. Miris eteričnog ulja će vrlo brzo ispariti iz rerne, ali će zato cela kuća neko vreme da vam miriše na bor, ružu, lavandu, sandalovinu ili šta ste već odabrali.
Kvalitetna eterična ulja jesu skupa - u apotekama i biotekama koštaju od 350 do 800 dinara, ali s obzirom da ćete samo povremeno da iskoristite kap – dve trajaće vam prilično dugo. Takođe, ona mogu da vam koriste i kao lek za razna oboljenja (recimo, glavobolju). 
Inače, u kineskim i radnjama "Sve za bla-bla-truć dinara" možete kupiti jeftinija (oko 100 dinara po flašici), ali manje kvalitetna eterična ulja, pa ako ćete da ih upotrebljavate samo za osvežavanje rerne i prostorija možda su bolji izbor za vas.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za uvodni deo

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.